Удружење винара Шумадије
  • 1 festival sumadijskih vina
  • Kraljeva Vinarija
  • Muzej Kraljeve Vinarije

1. фестивал шумадијских вина

Топола, 14. и 15. јун 2014.

Протеклог викенда је на Опленцу, у предивном амбијенту Краљевске винарије, одржан 1. Фестивал шумадијских вина. Судећи по изузетно квалитетном садржају фестивала, реакцијама посетилаца, али и амбицијама самих винара удружених у Удружења винара Шумадије Фестивал ће, засигурно, постати традиционалан. Овај несвакидашњи догађај је отворио Добрица Ерић који је својим песмама пронео глас о Шумадији, заједно са Војиславом Ђорђевићем – Малиганом, старим винаром и виноградаром из ових крајева, сведоком времена у коме се писала историја Шумадијског винарства. Наравно, посетиоци су имали прилику да чују и врло надахнуту поздравну реч Божидара Александровића, председника Удружења винара Шумадије, чија се дугогодишња визија и жеља за оваквим догађајем у Тополи, коначно остварила.

У циљу промоције квалитета вина која долазе из овог региона и Шумадије као винске дестинације, 1. ФЕСТИВАЛ ШУМАДИЈСКИХ ВИНА је пружио веома богат културно-уметнички прогам са мноштвом разноврсног садржаја. Осим изложбе најбољих шумадијских вина, програм је обухватио сталну поставку Музеја вина и виноградарства у склопу Краљевске винарије, серију књижевно-сценских наступа уметника и чланова Удружења књижевника Србије, изложбу ликовних радова под називом „Свет у облику вина“. У музичком делу фестивала, насупио је Пера Џо, светска блуз легенда, са својим блуз бендом, што јасно говори о нивоу на ком је фестивал организован.

Посебну вредност коју ће Фестивал шумадијских вина и убудуће неговати у оквиру својих садржаја дале су сесије едукативног типа, па су се у простору Музеја вина и виноградарства одржале три панел дискусије. „Ознака географског порекла Шумадија“, „ Шумадија – српска Тоскана“ и „Шумадија – храна и вино“ биле су теме које су обрађиване током ових панела, а неопходност утврђивања стандарда квалитета вина која долазе са ових простора, остваривање препознатљивости, извозна оријентација, брендирање Шумадије као винске дестинације... су само неки од кључних израза помињаних међу панелистима, али и закључак да ништа од тога није могуће остварити без конкретне подршке државе и њених институција. Другог дана фестивала, винарије које су чланови Удружења винара Шумадије отвориле су своја врата како би угостиле све љубитеље шумадијских вина.

Основна порука која се са овог скупа могла чути, а по угледу на многе друге реоне у Европи и свету, била је упућена свима који на било који начин могу да помогну у просперитету винске Шумадије, била је да је неопходно заједничким снагама, свако у свом сегменту, градити будућност Шумадије као туристичке винске дестинације, промовисати квалитет вина која долазе са ових простора и брендирати вина и туризам овог краја као нешто што је најзначајније за оживљавање овог краја. Потенцијал за то је, заиста, огроман.

Исказујући саосећање са свим људима који су током поплава остали без својих домова, током 1. Фестивала шумадијских вина организована је хуманитарна акцијa прикупљања новчаних средстава. Прикупљено је више од 110.000 динара, и тај новац је Удружење винара одмах уплатило као помоћ угроженим подручјима у Србији.

Видимо се следеће године на истом месту.


Пратите нас!

  • facebook-удружење винара шумадије
  • twitter-удружење винара шумадије
  • you-tube-udruzenje vinara sumadije
  • google+-udruzenje vinara sumadije
  • linked-in-udruzenje vinara sumadije