Удружење винара Шумадије
  • 1. Фестивал шумадијских вина

Сребро за винарију РОГАН на “Syrah du Monde®”Никада до сада се није десило да једно српско вино освоји медаљу на овом престижном винском такмичењу. Ове године, то је пошло за руком “Винарији фамилије Роган” из Липовца, надомак Опленца, у срцу Шумадије, која је у Србију донела сребро које сија златним сјајем.

“Вина у власништву фамилије Роган настала су у сопственом винограду, где се већ вековима производе препознатљива вина. Свесни да се вино ствара у винограду, захвални смо Мајци Природи на земљи, Сунцу на несебичности, а надморској висини на пркосу. Сваку лозу и сваки грозд неговали смо несебично и са великом пажњом и љубављу, да би постигли жељене резултате. Процес производње вина поверен је познаваоцима енологије, и баш зато ми поносно кажемо да су вина у власништву фамилије Роган настала кад је природу допунило знање, а залио је наш зној у винограду.” – каже Др Драган Роган, власник винарије, не кријући своју велику срећу и задовољство. Да подестимо, пре само неколико месеци, ова млада винарија је са својим шардонеом освојила и једну бронзану медаљу на, такође, престижном винском такмичењу “Chardonnay du Monde” у Француској.

Осми по реду “Syrah du Monde®”, најпризнатије и највеће међународно такмичење вина на свету за сорту Syrah/Shiraz , а у организацији “Forum Enologie”, је управо завршен пре неколико дана. Током три дана одржавања, међународни експерти су пробали 405 Схираз-а из целог света. Разноликост и квалитет су речи којима се могу описати добитници награда 2014. године за сорту грожђа која тренутно ужива невероватно брз раст у светским винским оквирима. Строги стандарди квалитета и оптимални услови тестирања вина, омогућили су међународним судијама познатим по поузданом критеријуму, да доделе 136 медаља (42 златних, 94 сребрних).

Од 14. до 16. маја 2014. године, у замку Ампуис у Француској, на међународном винском такмичењу – “Syrah du Monde®”– додељене су поуздане и репрезентативне медаље. Ово такмичење се заснива на једном уверењу да су карактеристична обележја квалитета кључ диференцијације и промоције медаље - победничка вина се високо позиционирају на захтевном и комплексном винском тржишту. Винарије које освоје медаље имају даље могућност да их користе за развој препознатог квалитета својих вина.

Syrah du Monde® 2014 је окупио 405 вина из 26 земаља света, што ово такмичење чини највећим светским догађајем за Сyрах/Схираз вина. Овај чудесан успех илуструје импресиван раст који ова сорта из долине реке Рхоне ужива још од 1970.

Syrah du Monde® је исклесао место за себе међу светским винским такмичењима, захваљујући интернационалном укусу и својим ригорозним методама. Током три дана дегустација под оптималним условима, међународне стручне судије доделиле су 136 медаља у складу са међународним прописима и у строгој сагласности са захтевима квалитета вина.

Syrah du Monde® је протеклих година прогресивно правио разлику од других међународних такмичења, захваљујући, пре свега, стандардима квалитета који су много строжи од успостављене норме и остајући веран својим основним принципима: разноврсност, квалитет и високи стандарди.

Топ 10 Syrah du Monde® 2014 Из листе награђених, организатор издваја вина са најбољим карактеристикама. Међу првих 10 рангираних налазимо велику међународну разноврсност. Шест земаља се појављује међу најбољим светским Syrah/Shiraz винима 2014.: Јужна Африка и Бугарска заузимају прва два места, следе Аустралија, Македонија, Француска и Турска. Француска је добила две златне медаље у Топ 10. Јужна Африка је рангирана на врху Топ 10 листе.

Резултат погледајте и овде.


Пратите нас!

  • facebook-удружење винара шумадије
  • twitter-удружење винара шумадије
  • you-tube-udruzenje vinara sumadije
  • google+-udruzenje vinara sumadije
  • linked-in-udruzenje vinara sumadije